Обвито в мъглата на почивните дни, заради политическата воля комисията по

...
Обвито в мъглата на почивните дни, заради политическата воля комисията по
Коментари Харесай

Политическата воля пришпорва Конституцията - депутатите гледат ремонтираните текстове през уикенда

Обвито в мъглата на почивните дни, поради " политическата воля "  комисията по конституционни въпроси ще преглежда стремително тази събота и неделя промените в главния закон.

Малката детайлност е, че текстовете, по които ще работят депутатите от комисията, ще съставляват съществена редакция на огромна част от импортирания и прочут на всички план. Тоест, има дребна възможност обществеността да се ориентира какво тъкмо се трансформира в Конституцията през уикенда и какво ще излезе най-после. Още повече, че окончателното гласоподаване в пленарна зала също ще се случи изключително - чака се, идния вторник - на изключително съвещание.

" Хронограмата " на събитията по смяната на главния закон бе обрисувана през днешния ден по време на късото съвещание на комисията от нейния ръководител Радомир Чолаков (ГЕРБ). " За " бързането се оповестиха съпартийката му Екатерина Захарива и Надежда Йорданова (ПП-ДБ). С претекста бистрота и публично разискване " против " заседаването през уикенда на текстовете всъщност бе зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Заседанието стартира с гласоподаване на процедурните правила по избора на двама конституционни съдии от парламентарната квота, която от дълго време е непопълнена. След което Чолаков разгласи, че тъй като в петък в 18 ч. изтича едноседмичният период за внасяне на оферти сред четенията, привиква съвещание на комисията още в събота и в случай че не свършат в същия ден, не престават да гледат предложенията в понеделник. Мотивът му за бързането: гледа се и бюджет, а " политическата воля е да се гласоподава Конституцията до Коледа ". (Последният работен ден за депутатите е 22 декември, б.р.).

Захариева обаче реши да пришпори още работата - предложи да се заседава и в неделя, а в понеделник да се изготви отчетът за гласоподаване в залата. Както стана ясно, тя срещна поддръжката на Надежда Йорданова, която също се стимулира с двете значими цели - приемането на бюджета за 2024 година и на измененията в главния закон.

" При състояние, че в петък изтича срокът за внасяне на предложенията, би трябвало да има някакво време, въпреки и минимално, да може и обществеността да се запознае, да има противоположна връзка ", аргументира се Минчев.

Но Чолаков отвърна, че то в действителност били единствено 17 параграфа. После посоче, че " всяка запетайка е извънредно значима " и на фона на това му изявление отсече: съвещанието на комисията ще стартира в събота 13:30 ч. и ще продължи и в неделя.

Както е известно, поради огромния брой негативни мнения на съсловните организации и гилдията, депутатите от така наречен конституционно болшинство ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, взеха решение да трансформират огромна част от текстовете, които в началото внесоха. Тези промени ще бъдат отразени точно до този петък и както стана ясно - стремително гласувани.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР